25-02-11

Opname: dag 4

Donderdag 25 februari 2011 werd ik, na een nachtje om de 2 uur wakker te worden voor het vervangen van chemozakjes, toiletbezoek en bloedafname, om 8 uur wakkergemaakt door een verpleger (die er volgens mij iets teveel plezier in had). En net op dat moment sliep ik vast; ik was nog wat slaperig en een beetje een ochtendhumeur (@mayko: OK, op het randje van knorrig ;)). Zonder pardon werden de rolluiken naar omhoog getrokken: mijn één oog was toen al open, mijn tweede oog ging open toen ik op de weegschaal moest, bloeddruk en temperatuur gemeten werd (36,7°C iets hoger dan de dagen ervoor maar nog steeds normaal). Toen de verpleegkundigen weg waren, kon ik twee dingen doen: oftwel terug gaan slapen, oftwel ...... op de hometrainer. Ra ra ra wat heb ik gedaan. ... ja, tuurlijk, de hometrainer stond daar zo te lonken naar mij: dus 15' gefietst en dat was volgens de display goed voor 5,25 km. Maar ik voelde me toch moe. Daarna terug de dagelijkse routine: vakje op mijn kalender inkleuren in het roze uiteraard ("la vie en rose") om zo het aftellen visueler te maken ;), wassen en ontbijten. 

In de voormiddag had ik terug bezoek van de tandarts (aardige rustgevende man trouwens) die terug met UV-pen mijn mondslijmvliezen behandelde. Hij zei dat hij volgende week normaal niet zal langskomen. 

Na wat op de laptop me bezig gehouden te hebben was het middagtijd. Het middagmaal bestond uit andijviestamppot (kende ik niet, gelukkig krijg je steeds een briefje mee waarop staat wat je krijgt): 2 porties en zeepaling in een vissausje met karpertjes. De soep was tomatensoep. Het dessert was een frangipannetje en een chocomousse (met dank aan de diëtiste). Door de diëtiste krijg ik 2 desserts: ik moet reserves aankweken. Ik denk dat het voor velen ongelooflijk klinkt dat een diëtiste aanraadt om zoveel mogelijk desserts, chocolade, pudding enz. bij te eten. Maar soit: ik vond de chocomousse heel lekker ;). 

Iets na de middag kwam dan de diëtiste nog eens langs. Ze vroeg: ken je me nog? Ik antwoordde: als ik jou zie, dan denk ik aan chocomousse ;) (ja, ik was wel moe, maar zo moe nog ook weer niet hé). Ze hamerde er nog eens op dat ik voldoende moest eten en vooral nog meer calorieën: ze somsde nog een aantal mogelijke desserts op: ijscrème: yes dacht ik maar toen zei ze dat het enkel vanillecrème was dat ze hadden. Dju, net de enige soort dat ik niet lust. Daarna werden andere mogelijkheden opgesomd: rijsttaart, gebakjes, enz. en de mogelijk om dagelijks een extra reep chocolade fondant te krijgen 's avonds. Dat klonk als muziek in de oren natuurlijk. Ja, ze willen me echt vetmesten hier: wat reserves opbouwen, nu het nog kan.

De eigenlijke reden waarvoor ze ook kwam, was om mij richtlijnen te geven wat ik wel en niet meer mag eten nadat ik getransplanteerd ben, dus na maandag 28 februari 2011 en dat gedurende de daaropvolgende 3 maanden. Aangezien ik dan een persoon ben met een verminderd afweersysteem heb ik een verhoogd risico voor het ontwikkelen van een voedingsgerelateerde infectie. Kiemarme voeding is een onderdel van de infectiepreventie. Gevarieerde voeding, eventueel extra energie- en/of eiwitverrijkt, vormt de basis van de dagelijkse voeding. En ik kreeg een voedinglijst (3 pagina's) met voedingsmiddelen die te vermijden zijn. Op het eerste zicht zal ik het meest problemen hebben dat ik geen noten, geen muesli en geen gedroogd fruit meer zal mogen eten. Ik toonde mijn voorraad koekskes dat ik hier nog liggen heb van thuis en ja: die moeten nagenoeg allemaal opgegeten worden tegen maandag. Ik zal mijn best doen ;) (zonder tegenzin ;) ik mag eens ongeremd snoepen ....

Iets later kwamen er twee verpleegsters binnen met een mobiel toestel: ik dacht wat is me dat voor iets. Het is voor de longfoto te nemen. Ik zei erop: mijn fototoestel is toch iets kleiner hoor ;).  Op maandag en donderdag zal dit steeds gebeuren, legden ze nog uit, dit is routine. Ze leggen eerst een vierkant plaat op het bed en je moet daarop liggen. Ik lag er al op, toen ze vroegen: je hebt toch geen BH aan. Ja hoor zei ik, ah, maar dat moet uitgedaan worden. Ok, geen probleem maar kledij af- en aandoen gaat met een katheter en 'draad' niet altijd even gemakkelijk. Maar goed het is gelukt en iets later moest ik mijn adem inhouden en werd de foto genomen. En weg waren ze met hun mobiel fototoestel. 

Iets later zag ik mijn Dr. Vrelust nog eens (de vorige twee dagen was het steeds een assistent). Ze wist me te vertellen dat de chemo zijn werk begint te doen en dat de bloedwaarden aan het dalen zijn. Zo ook de hemoglobine (8,8). Zolang ik in het ziekenhuis ben, willen ze niet dat ik te laag ga en zo is er beslist om mij 2 zakjes bloed te geven. Je zal je dan ook wel minder moe voelen. Voor de rest is bloed ok: geen infecties. Ook vertelde ze dat de tandarts tevreden was van de preventieve UV behandelingen van den mondslijmvliezen en bevestigde ze dat hij normaal niet voorzag dat het volgende week nodig was. De week daarop zou hij zeker wel komen.

Daarna kwam Wouter nog eens langs: ik voelde me moe en lang is hij dan ook niet gebleven (een uurke of twee). In deze tijd kwam er ook nog een vriendelijke meneer binnen met een uitnodiging voor de misviering op zondag om 10 uur. Helaas mag ik mijn kamer niet uit ;) en moest ik dus beleefd weigeren ... Hij excuseerde zich nog voor het storen en weg was hij.

s'Avonds (rond 19u30) uiteraard nog eens de hometrainer getest: 8,5 km en 22 minuten. Intussen was er al bijna één zakje bloed in mijn aders terecht gekomen en ik voelde me merkbaar beter, vandaar ook dat ik 22 minuten gefietst heb. 

Voor de nacht had ik dezelfde vooruitzichten: vanaf 00.00 uur twee uurlijks vervangen van chemozakjes en plaspauzes.... Hoe dit verliep: verneem je morgen ;).

 

Toe de loe

Sandra

10:32 Gepost door Wilma | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Je bent al 5 dagen en ??? kilometers ver. En zat zonder infecties en zonder koorts. Goed bezig!

Gepost door: Sandy | 25-02-11

Goed dat je zo veel zin hebt in eten!! Blijven volhouden hé!
Groetjes,
Nancy

Gepost door: nancy | 25-02-11

Je bent op de goede weg en ook het fietsen gaat je goed doe zo verder.

Gepost door: Luc | 25-02-11

De commentaren zijn gesloten.