09-03-11

Dag 8

Dag 8: woendag 8 maart. Op den achtste dag na de transplant zag ik nog eens de tandarts terug. Ik kreeg nog eens een laserbehandeling in de mond en hij zei: het ziet er momenteel goed uit in je mond, deze week zal ik niet meer langskomen maar wel volgende week. Al grappend zei ik: volgende week ben ik hier wel niet meer hoor. Tjah, ik kan maar dromen hé. Mmmmm, zei hij voorzichtig, je zal hier nog wel zijn hoor: ik maak een afspraak op volgende week dinsdag. OK dan zei ik. 

In de vroege voormiddag voelde ik me slapkes: na mijn intussen dagelijks blikje cola beter dit. Intussen had ik ook al vernomen dat ik bloedplaatjes ging krijgen omdat mijn bloedplaatjes terug heel laag staan. Dat had ik ook al gezien aan mijn armen. Daags voordien hadden ze om bloed af te nemen zo'n spanband (elastische band) gebruikt en nu zie je ter hoogte van ellebogen lelijke rode vlekken en rode puntje, correctie kunstige vlekken en puntjes. En die zijn dus te wijten aan het feit dat ik te laag aan bloedplaatjes zat. Die vlekken en rode puntjes zal je nog maanden kunnen zien, werd me verteld. Joehoe ;). Als het dat maar is hé..... Rond de middag heb ik mijn bloedplaatjes gekregen. 

Aja, het middagmaal: kippebout in currysaus met ananays en pasta. Aan de diëtiste heb ik maandag gevraagd om mij niet langer aardappelen te geven maar pasta. Et voila. En voor de eerste keer in een week heb ik gans mijn bord opgegeten. De soep en mijn dessert (frangipanne) heb ik laten staan: ik weet het: er is nog werk aan...

En dan was het afwachten op de doktor en/of assistenten. En plots hoorde ik aan mijn deur een massa stemmen en dan geklop en met 4 man en 1 vrouw traden ze mijn kamer binnen waaronder de Prof. We hebben 1700 witte bloedcellen geteld. Wablieft zei ik en heb tot 3x toe het gevraagd (ik had gegokt op 900).  De onderverdelig (nieuwe en oude) was nog niet gekend en de vermeerdering kan ook door de spuit zijn die ik kreeg vorige week om een aangroei te stimuleren. En aangezien ik nooit onder de 100 witte 'oude' bloedcellen gedaald ben (wat wel heel laag is) kan het natuurlijk zijn dat mijn bestaande oude terug aan het delen zijn. Erg is dit zeker niet, zo heb ik alvast soldaten als ik een infectie opdoe. Eens ik 1000 nieuwe witte bloedcellen heb (als ze dit met zekerheid weten dat het nieuwe zijn afkomstig van de stamcellen) dan wordt mijn isolatie stopgezet. Dit wil dan zeggen dat iedereen weer mag binnenkomen zonder een mondmasker. Voorlopig is het afwachten op de resultaten vandaag (dag 9) maar ik lig voorlopig (dag 9) nog steeds in isolatie.

 

Wat beterft het aanmaken van mijn 'nieuw' bloed is het zo dat het eerst de witte bloedcellen zijn die zich vermeerderen (dat zijn de rapste), daarna zijn het de bloedplaatjes en als laatste ('de traagste dus') zijn het de rode bloedcellen (hemoglobine).

 

Ook werd mij meegdeeld dat niet zeker is dat ik een infectie heb maar dat mijn koorts van maandag kan te wijten zijn geweest aan een zogenaamde 'recuperatiekoorts'. Doordat er zoveel aanmaak van witte bloedcellen gebeurt, zou mijn lichaam dus in overdrive geweest zijn en dus de aanleiding tot die hoge koorts kunnen zijn. Zekerheid hebben ze hier niet over, vandaar dat steeds uit voorzorg gestart werd met zwaardere antibiotica via infuus. Ik nam al antibiotica maar oraal. Verder dient deze nieuwe antibioticakuur 5 dagen te gebeuren: dus t.e.m. vrijdag. Op mijn vraag: zal ik binnekort zeker weten of er een infectie was of niet, aangezien ze toch 2 x bloed genomen hebben, was het antwoord ontwijkend: neen niet zeker, we startten bepaalde kweken op en als die niet erop reageren dan weten we het niet. ....

 

Voor de rest was dag 8 een kalme dag: een dag zonder koortst: joehoe. 

 

Oja, s'avond heb ik pannenkoeken gekregen, vanaf nu iedere avond 2 pannenkoeken (heb ik geregeld met diëtiste) ;). Jiehaa.

 

En nu afwachten op mijn bloedwaarden dag 8. Mijn vader gokt op 3400 witte bloedcellen en ik gok op 4000 witte bloedcellen. Ja, moet het gezegd, dat we positief ingesteld zijn? ;).

 

Toe de loe

sandra

10:06 Gepost door Wilma | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.